fbpx

Ένα απόγευμα στην Ελευσίνα!

Η Ελευσίνα με 25.000 περίπου κατοίκους απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από το Κέντρο της Αθήνας. Μία μικρή σχετικά πόλη με τη δική της ιστορία και πολιτισμό ενώ μόλις το Νοέμβριο του 2016 έλαβε το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Ο καλύτερος μήνας για να επισκεφθείς την Ελευσίνα θα λέγαμε ότι είναι ο Σεπτέμβριος. Έχοντας δηλαδή αφήσει πίσω σου τον καύσωνα του καλοκαιριού και καλωσορίζοντας τον μήνα με την έντονη καλλιτεχνική χροιά.

Τα Αισχύλεια

Η Ελευσίνα, επομένως, δεν θα μπορούσε να λείπει απ’ αυτήν τη γιορτή των τεχνών και του πολιτισμού. Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχει κατοχυρωθεί ο θεσμός των Αισχυλείων. Το Φεστιβάλ Αισχύλεια φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, συνέδρια και διαλέξεις. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στους χώρους του Παλαιού Ελαιουργείου, το οποίο ιδρύθηκε το 1875.

olive tree aisxyleia

Φεστιβάλ Αισχύλεια

aisxyleia palaio elaiourgeio

Παλαιό Ελαιουργείο

theater aisxyleia

Το Θέατρο

palaio elaiourgeio

Παλαιό Ελαιουργείο

Τα αξιοθέατα

Φθάνοντας στην Ελευσίνα, αξίζει να ξεκινήσεις τη βόλτα σου από την κεντρική πλατεία, Πλατεία Ηρώων, και να διασχίσεις όλο τον πεζόδρομο μέχρι την παραλία. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής στα δεξιά σου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης και το μουσείο. Ενώ στην κορυφή του βουνού βλέπεις το εκκλησάκι των Εισοδίων της Παναγίας με το καμπαναριό του και το μεγάλο ρολόι.

Στην αριστερή πλευρά υπάρχουν μαγαζιά για καφέ, φαγητό ή ποτό. Δυστυχώς, όμως, το τελευταίο διάστημα έχουν κλείσει αρκετά απ’ αυτά χωρίς αυτό όμως να περιορίζει τις επιλογές σου.

Approved Tip 1: Απόλαυσε τον καφέ ή το κρασάκι σου στο Εν Έτει ή στο Επί Περικλέους. Πρόκειται δύο υπέροχους χώρους εστίασης με μοναδική διακόσμηση και ποικιλία ποτών.

Approved Tip 2: Όσο για το φαγητό προτείνουμε να περιοριστείς στην πλατεία μιας και περιμετρικά θα βρεις αξιόλογα τσιπουράδικα και μεζεδοπωλεία. Με θέα το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ζαχαρία.

Η Ελευσίνα θα λέγαμε ότι είναι η πόλη των αντιθέσεων. Από τη μία οι πολιτιστικές γωνιές της και από την άλλη οι βιομηχανικές μονάδες, οι γερανοί και το γκρίζο στοιχείο. Πολιτιστική και βιομηχανική πόλη ταυτόχρονα.

grafiti paralia eleusinas

Γκράφιτι στη παραλία της Ελευσίνας

Συνεχίζοντας τη διαδρομή σου και φτάνοντας στην παραλία μπορείς να απολαύσεις τη βόλτα σου στις προβλήτες, στο θερινό σινεμά ή να φθάσεις στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Κρόνου – Ίρις και στο καινούργιο λιμανάκι.

cinema

Κινηματογράφος

elefsina port

Λιμάνι Ελευσίνας

Μόνος σου θα διαπιστώσεις ότι η Ελευσίνα αποτέλεσε πόλο έλξης για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους νησιώτες και όλους εκείνους που έψαχναν εργασία στις βιομηχανικές μονάδες της. Ελευσίνα από τη λέξη «έλευσις»! Ένα πέρασμα για καλό φαγητό και ήρεμες βόλτες στη θάλασσα.

Share:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Looking for Something?