fbpx

Η εναλλακτική Αυγουστιάτικη εκδρομή μας στο Δάσος Δαδιάς, Έβρου!

Στα μέσα του Αυγούστου και έχοντας επιλέξει το Σουφλί ως βάση μας, ξεκινήσαμε για την εξερεύνηση των φυσικών θησαυρών του Έβρου. Έτσι, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά το Σάββατο μας πηγαίνοντας μία εκδρομή στο Δάσος Δαδιάς Έβρου.

Εκδρομή στο Δάσος Δαδιάς

Περπάτημα στο Δάσος Δαδιάς

Εκδρομή στο Δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου

Ξεκινήσαμε, λοιπόν γεμάτοι ενθουσιασμό, με εμένα λίγο περισσότερο ενθουσιασμένη από τον Χρήστο, για να ανακαλύψουμε το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Ένας αναγνωρισμένος βιότοπος για την ποικιλότητα των αρπακτικών πουλιών του, με πιο γνωστά τον Μαυρόγυπα, τον Ασπροπάρη και το Όρνιο. Συνολικά συμβιώνουν  μαζί 36 είδη αρπακτικών πουλιών, 166 είδη πουλιών, 60-65 είδη θηλαστικών και  13 είδη ερπετών και αμφιβίων. Έντονη παρουσία έχει και η χλωρίδα με 360-400 είδη φυτών.

Φτάνοντας στο χωριό της Δαδιάς, μόλις 10-15 λεπτά από το Σουφλί αντικρίσαμε όμορφα παραδοσιακά σπιτάκια με τα περισσότερα να έχουν μάλιστα και το δικό τους μποστάνι. Στα 800 μέτρα από το κέντρο της πλατείας του χωριού βρίσκεται το Κέντρο Ενημέρωσης. Εκεί ξεκινά η διαδρομή γνωριμίας με το πάρκο και τον πλούσιο βιότοπο του. Ένας όμορφα διακοσμημένος χώρος με φωτογραφικό υλικό και πρόθυμο προσωπικό να σου λύσει κάθε απορία όσο αναμένεις. Παρακολουθήσαμε ένα σύντομο βίντεο για την ιστορία και τα είδη του δάσους και συνομιλήσαμε με τους άλλους επισκέπτες.

Αφού πληρώσαμε το αντίτιμο, μόλις 4 ευρώ το άτομο, είμασταν έτοιμοι να επιβιβαστούμε στο βαν που θα μας πήγαινε ως το παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών. Εκεί έχοντας στη διάθεσή μας όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό κιάλια, τηλεσκόπιο κτλ. καταφέραμε να δούμε το ένα είδος από τα τρία, τον Ασπροπάρη. Η ξεναγός ήταν εξαιρετική και μας κράτησε το ενδιαφέρον ζεστό σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μας.

dadia np nature

Έξω από το Παρατηρητήριο Αρπακτικών στο Δάσος Δαδιάς

dadia np forest observation post

Παρατηρητήριο Αρπακτικών στο Δάσος Δαδιάς

Επιτέλους πράσινο και καθαρό οξυγόνο

Η διαδρομή μέσα στο Δάσος Δαδιάς μας χάρισε ηρεμία ψυχής, αρμονία σκέψης και συναισθημάτων. Γεμίσαν τα πνευμόνια μας οξυγόνο. Με 428.000 στρέμματα πρασίνου φιλοξενώντας την χλωρίδα και την πανίδα που ούτε εσύ ούτε εμείς φανταζόμασταν, κατατάσσουν το Δάσος Δαδιάς ως μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

dadia np nature forest

Θέα του Δάσους Δαδιάς από το Παρατηρητήριο Αρπακτικών

Φτάνοντας στην αφετηρία μπορείς να απολαύσεις κάτι δροσερό σε ένα χαριτωμένο καφέ ή να αγοράσεις διάφορα μικρά και μεγάλα δωράκια για τον εαυτό σου ή για τους αγαπημένους σου σε αρκετά προσιτές τιμές από το μαγαζάκι του Κέντρου Ενημέρωσης.

Ομολογουμένως η εκδρομή στο Δάσος Δαδιάς ήταν μία εμπειρία ιδιαίτερη που ευαισθητοποιεί τη στάση απέναντι στη φύση και στα προστατευόμενα είδη που κρύβει ο πλανήτης. Εμείς δώσαμε στοίχημα την επόμενη φορά να εντοπίσουμε και τους υπόλοιπους γύπες! Εσύ θα οργανώσεις τη δική σου εκδρομή στο Δάσος Δαδιάς, Έβρου;

Share:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Looking for Something?