fbpx

Ο ανεξερεύνητος Έβρος ήταν μία έκπληξη για εμάς

Ο Έβρος είναι για πολλούς ανεξερεύνητος και αρκετά απομακρυσμένος από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας για να αποφασίσει κάποιος να τον επισκεφθεί σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα ακούσεις τους μόνιμους κατοίκους του νομού να παραπονιούνται ότι ο Έβρος είναι ως ένα βαθμό παραμελημένος σε σχέση με άλλες περιοχές. Θα λέγαμε ότι έχουν το δίκιο τους μιας και ουσιαστικά η πρωτεύουσα του νομού, η Αλεξανδρούπολη έχει κλέψει τα πρωτεία σε επισκεψιμότητα αλλά και σε ανάπτυξη. Ο Έβρος όμως δεν σταματά εκεί. Φτάνει μέχρι το Σουφλί, την Ορεστιάδα και ακόμη παραπάνω. Πρόκειται για το φυσικό σύνορο της χώρας μας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία ή αλλιώς το τριεθνές!

Ο μαγικός Έβρος της καρδιάς μας

Τον Έβρο τον αγαπήσαμε και μάθαμε να απολαμβάνουμε όσα απλόχερα έχει να σου δώσει με μάτια ανοικτά και αισθήσεις στα κόκκινα. Δύο χειμώνες και δύο καλοκαίρια έχουμε περάσει μαζί του μέχρι τώρα. Ποιος ξέρει για το μέλλον! Με αφετηρία το Σουφλί ταξιδέψαμε στα πιο απίθανα μέρη του. Σου τα συστήνουμε, λοιπόν, με καρδιά γεμάτη. Κάστρα, θάλασσες, φάροι, ηλιοβασιλέματα, γύπες πλάθουν ένα μεγάλο παραμύθι που ελπίζουμε να σε μαγέψει όπως εμάς.

Η Αλεξανδρούπολη και ο φάρος της

Η Αλεξανδρούπολη εκτός από πρωτεύουσα του Έβρου είναι παράλληλα και η πόλη με την έντονη κοινωνική ζωή. Γεμάτη ταβερνούλες και όμορφα καφέ που ξεπηδούν από κάθε στενό της. Το κέντρο σπάνια θα το βρεις άδειο. Ο κόσμος εκεί ξέρει να περνάει καλά, να διασκεδάζει και να βολτάρει στα παραλιακά και όχι μόνο σημεία της πόλης. Διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία από πεντάστερα ξενοδοχεία που προσελκύουν κυρίως Βούλγαρους και Τούρκους. Τουριστικός προορισμός, δηλαδή για τους κατοίκους του βορρά μιας και η ακτή της καλύπτει μία τεράστια έκταση. Αυτό όμως που ξεχωρίζει την Αλεξανδρούπολη είναι ο φάρος της. Σήμα κατατεθέν για την πόλη ο 27 μέτρα ύψος φάρος της που στέκει επιβλητικός στο λιμάνι. Μία φωτογραφία μαζί του επιβάλλεται!

Εκδρομή στο Δέλτα του Έβρου

Ο Έβρος διαθέτει μερικούς από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους της χώρας. Το Δέλτα του Έβρου βρίσκεται στην πολή Τραϊανουπόλη. Ένα θαύμα της φύσης που κρατά για χρόνια τώρα την ισορροπία των βιοτόπων, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.

δελτα εβρου

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου οργανώνει περιηγήσεις στο δέλτα και παρέχει στους επισκέπτες ένα μεγάλο εύρος πληροφοριών ώστε να γίνει κατανοητό το πόσο σημαντικός είναι ο συγκεκριμένος υγροβιότοπος για την Ελλάδα και για την Ευρώπη συνολικά. Επιβιβαστήκαμε στο mini bus και εκεί μας περίμεναν τα ατομικά μας κιάλια που μας επέτρεψαν να δούμε καθαρά τα διάφορα είδη πτηνών της περιοχής. Καθώς προχωρούσαμε αργά με το βανάκι ο ξεναγός μας εξηγούσε πως από τη μία πλευρά το νερό ήταν γλυκό και από την άλλη αλμυρό. Μία μείξη που και αυτή έχει τη σημασία της. Στο τέλος του δρόμου μας περίμενε μία βάρκα που μας ταξίδεψε στον υγροβιότοπο. Το βάθος του σε μερικά σημεία ήταν λιγότερο από ένα μέτρο. Όπως μας ενημέρωσαν, η ιδανική εποχή να επισκεφθείς το Δέλτα του Έβρου είναι είτε το φθινόπωρο είτε την άνοιξη όπου τα χρώματα της παλέτας είναι έντονα πορτοκαλί και κόκκινα. (Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ το άτομο).

Ο Έβρος, η Μελία και οι ανεμόμυλοι

Έχεις ακούσει για ένα μικρό χωριό που λέγεται Μελία και βρίσκεται στον Έβρο; Και αν το έχεις ακούσει γνωρίζεις ότι έχει λιγότερους από 100 μόνιμους κατοίκους; Μία μικρή κουκίδα το χωριουδάκι που σε περιμένει να το ανακαλύψεις. Θα μας πεις και γιατί να το επισκεφθώ μιας και οι επιλογές μου είναι ελάχιστες. Σωστά τα λες εσύ, εμείς όμως ερχόμαστε να σου πούμε ότι στο ύψωμα με τους ανεμόμυλους θα απολαύσεις το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα του Έβρου. Μπορείς να ξεκουραστείς στα παγκάκια που υπάρχουν τριγύρω, να ψήσεις στο μπάρμπεκιου και να αναπνεύσεις καθαρό οξυγόνο.

εβρος

Οι γύπες ζουν στον Έβρο, στο Δάσος της Δαδιάς

Στο Δάσος της Δαδιάς κατοικούν μερικά από τα πιο σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών της Ελλάδας και της Ευρώπης (όπως ο Μαυρόγυπας, το Όρνιο και ο Ασπροπάρης). Το παρατηρητήριο μπορείς να το προσεγγίσεις είτε ακολουθώντας τα μονοπάτια με τα πόδια είτε με το mini bus. Τα μονοπάτια είναι διαφορετικής δυσκολίας και χρόνου διάνυσης. Υπάρχει το κίτρινο, το πορτοκαλί, το κόκκινο και το μπλε μονοπάτι. Ζυγίζεις τις σωματικές και ψυχικές σου δυνάμεις και επιλέγεις το ιδανικό για εσένα μονοπάτι. Το δάσος είναι γεμάτο με πεύκα και δέντρα δρυός που κάνουν το τοπίο ξεχωριστό. Ο Έβρος είναι όλο ομορφιές γι’ αυτούς που ξέρουν να τις βλέπουν. Πριν την ανάβαση μπορείς να παρακολουθήσεις ένα σύντομο βίντεο για τους γύπες και το πόσο βοηθούν στην ισορροπία της πανίδας της περιοχής. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες στο αναλυτικό μας άρθρο εδώ.

έβρος

Ώρα να μιλήσουμε για Κάστρα, για το Κάστρο Διδυμοτείχου

Το Κάστρο βρίσκεται αγκιστρωμένο στον λόφο Καλέ που βρίσκεται στην πόλη του Διδυμοτείχου. Τα τείχη που έχουν σωθεί μέχρι σήμερα έχουν μήκος ενός χιλιομέτρου και η ιστορία τους φτάνει στα βάθη των χρόνων. 24 πύργοι ξεφυτρώνουν μέσα στο κάστρο, απλά μοναδικό. Μία βόλτα θα σε αποζημιώσει μιας και η θέα από ψηλά είναι εκπληκτική. Στο Διδυμότειχο μπορείτε να απολαύσετε το καφέ σας στη καφετέρια Ζαμάνθα, ένας πολύ ωραίος χώρος που προσφέρει μία μοναδική θέα.

Βόλτα στη φύση από το χωριό Κυριακή μέχρι το Μικρό Δέρειο

Η διαδρομή από το χωριό Κυριακή μέχρι το Μικρό Δέρειο είναι χάρμα οφθαλμού. Μέσα στα δέντρα, τους παραποτάμους και τις μικρές γεφυρούλες. Το Δέρειο βρίσκεται πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μία ανάσα από τα Πομακοχώρια. Ο Έβρος είναι ένας ευλογημένος τόπος, όπου η καθημερινότητα των ανθρώπων εκεί είναι τόσο διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο νομό της Ελλάδας. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμβιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μία αγκαλιά γίνονται και χαίρονται τα δώρα του τόπου αυτού.

έβρος

Μπάνιο θα κάνεις στον Έβρο; Φυσικά, στην παραλία Δικελλών!

Η παραλία Δικελλών βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη και προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς παραθεριστές. Οι μόνιμοι κάτοικοι του Έβρου επιλέγουν τη συγκεκριμένη περιοχή για την εξωτική τους κατοικία και για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εκεί θα απολαύσεις ξέγνοιαστος τις βουτιές σου στη θάλασσα και θα γευτείς το πιο νόστιμο ψαράκι.

Ο Έβρος έχει πολλά ακόμη να σου δείξει και να σου δώσει.

Ψήθηκες για ταξιδάκι στον Έβρο;

Share:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Looking for Something?