fbpx

Το ταξίδι μας στη Σόφια

Η Σόφια ως προορισμός για να είμαστε ειλικρινείς δεν ήταν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις μας. Παρόλα αυτά, οι χαμηλές τιμές των αεροπορικών και διαμονής μας έκαναν να την επιλέξουμε ως ενδιάμεσο σταθμό για ένα πολυήμερο ταξίδι στη βόρεια Ευρώπη. Κάπως έτσι, λοιπόν ξημερώματα του Σαββάτου στις 29 Δεκεμβρίου βρεθήκαμε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με προορισμό την παγωμένη Σόφια. Η πτήση κράτησε μόλις μία ώρα και κάτι και το ταξίδι ήταν ξεκούραστο.

Η πρώτη εντύπωση

Για όποιον δεν το γνωρίζει η Σόφια έχει μετρό που εξυπηρετεί πολλές περιοχές και στάσεις. Αυτό το μεταφορικό μέσο διαλέξαμε και εμείς για να φύγουμε από το αεροδρόμιο. 12 στάσεις για να βρεθούμε στο πιο κεντρικό σημείο της, τη στάση Serdika. Το μετρό ήταν αρκετά καθαρό και αξιοπρεπές. Το εισιτήριο για μία διαδρομή κόστισε 1,60 Λέβα δηλαδή περίπου 80 λεπτά ενώ το ημερήσιο 4 Λέβα περίπου 2 ευρώ. Λίγο πριν φθάσουμε στον προορισμό μας, αποφασίσαμε να κάνουμε μία μικρή βόλτα στην πόλη. Άλλωστε για το check-in στο Airbnb διαμέρισμα που είχαμε κλείσει θέλαμε δύο ώρες ακόμη. Τα συναισθήματα μας ήταν ανάμεικτά καθώς βλέπαμε δύο διαφορετικές πλευρές της ίδιας πόλης. Από τη μία το κέντρο της προσφέρεται για χαλαρές βόλτες από την άλλη μόλις απομακρυνθείς αντιλαμβάνεσαι ότι η πόλη χρειάζεται αρκετή δουλειά για να πλησιάσει έναν πιο δυτικό τρόπο ζωής.

Σόφια μετρό αεροδρόμιο

Τι θα κρατήσουμε από την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας

Ομολογουμένως η Σόφια δεν είναι από τις πρωτεύουσες που θα σε αφήσουν με το στόμα ανοικτό. Δεν θα βρεις λαμπερά φωτάκια ούτε ξέφρενους ρυθμούς στους δρόμους της. Η πόλη κινείται στους δικούς της νωχελικούς ρυθμούς. Αν και ήταν μόλις δύο μέρες πριν την παραμονή της πρωτοχρονιάς οι δρόμοι ήταν σχεδόν άδειοι. Ελάχιστοι οι τουρίστες ενώ ο στολισμός ήταν λιτός και προσεγμένος. Μέσα σ’ όλη αυτήν την ατμόσφαιρα και με διάθεση για εξερεύνηση κρατήσαμε 10 μέρη που έχουν ενδιαφέρον να δεις και εσύ!

#1 Βόλτα στην οδό Vitosha

Μιλάμε για την πιο πολυσύχναστη και κεντρική οδό της Σόφιας. Μαγαζιά, καφετέριες, εστιατόρια όλα μαζεμένα σε έναν όμορφο πλακόστρωτο δρόμο. Ιδανικό μέρος για περπάτημα, χαζολόγημα και ψώνια. Εδώ χτυπάει η καρδιά της πόλης. Η ζωντάνια της συγκεκριμένης οδού είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της που την κάνει μοναδική. Αυτό όμως που συμπληρώνει τον καμβά του τοπίου είναι η θέα του βουνού που απλώνεται μπροστά σου. Εμείς το πετύχαμε χιονισμένο. Οι άσπρες πινελιές του μας έκαναν να πιστέψουμε ότι μία καλή νεράιδα το πασπάλισε με λευκή άχνη. Πραγματικά, ήταν από τα πιο όμορφα σημεία του ταξιδιού μας.

vitosha Σόφια

#2 Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Σόφια

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους καθεδρικούς ναούς στον κόσμο μιας και στο εσωτερικό του χωρούν περίπου 6.000 άνθρωποι. Ο ναός είναι σύμβολο για τη Σόφια καθώς στέκει μεγαλοπρεπής και υπέροχος. Ο Νεοβυζαντινός του ρυθμός τον κάνει μοναδικό και άξιο να τον επισκεφθείς. Ο επιχρυσωμένος τρούλος του ναού φτάνει στα 45 μέτρα ύψος ενώ το καμπαναριό με τις δώδεκα καμπάνες στα 53 μέτρα. Το εσωτερικό του είναι γεμάτο εικόνες σε μεγάλο μάλιστα μέγεθος. Η διακόσμηση είναι εξαιρετικά απλή ενώ δε διαθέτει καρέκλες παρά μόνο δύο ή τρία ξύλινα παγκάκια. Η είσοδος είναι δωρεάν.

#3 Σούπα στο Supa Star

Αν στα ταξίδια σου συνηθίζεις να περπατάς και εσύ όπως εμείς για αρκετή ώρα μέσα στο κρύο σίγουρα θα χρειαστείς μία γερή δόση καυτής σούπας. Το Supa Star είναι το πρώτο μαγαζί στη Σόφια που σερβίρει καθημερινά τουλάχιστον έξι διαφορετικές σούπες. Ο χώρος είναι φιλικός και ζεστός. Μη σε ξεγελάει η μικρή είσοδος. Υπάρχει αρκετός χώρος στον πάνω όροφο και η εξυπηρέτηση είναι self-service. Εμείς επιλέξαμε σούπα κολοκύθας, σούπα γλυκιάς πατάτας με τζίντζερ και κοτόσουπα. Για όλα αυτά πληρώσαμε κάτι λιγότερο από 10 ευρώ.

supa star Σόφια

#4 Ο αρχαιολογικός χώρος της Serdika

Ο αρχαιολογικός χώρος της Serdika βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και ακριβώς έξω από το μετρό. Μάλιστα όπως διαβάσαμε το μεγαλύτερο μέρος του ανακαλύφθηκε πρόσφατα κατά την κατασκευή νέων γραμμών του μετρό. Πρόκειται για έναν προσεγμένο, φωτεινό και καθαρό χώρο, ο οποίος είναι μικρός σε έκταση. Η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της αρχαίας Serdika. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Αρχαία Serdika Σόφια

#5 Φαγητό στο Shtastlivesta

Το εστιατόριο Shtastlivesta είναι ο πιο όμορφος, παραμυθένιος και πολύχρωμος χώρος που έχουμε επισκεφθεί μέχρι σήμερα. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τους μεγάλους καναπέδες με τα έντονα υφάσματα; Το υπέροχο λουλούδι που κρεμόταν από το ταβάνι; Τις αναπαυτικές πολυθρόνες που σε έκαναν να νιώθεις βασιλιάς; Ένα μαγαζί όνειρο στο πιο κεντρικό σημείο της Σόφιας. Το λουλουδένιο σκηνικό μας δημιουργούσε μία ευφορία και μία ενεργητικότητα. Επιλέξαμε ως ορεκτικό μπρουσκέτα με μελιτζάνες και μία βουλγάρικη σαλάτα, η οποία μας θύμιζε έντονα ελληνικές γεύσεις. Το κυρίως πιάτο ήταν μία ποικιλία κρεατικών με μία σάλτσα που μας ερέθιζε ευχάριστα τον ουρανίσκο. Για όλα αυτά χρειάστηκε να πληρώσουμε περίπου 30 ευρώ και οι δύο μαζί.

φαγητό Σόφια

#6 Ποτό στο «The apartment bar»

Ναι ναι καλά διαβάσατε. Ένα κανονικό διαμέρισμα φιλοξενεί το πιο hipster μπαρ της Σόφιας. Διατηρώντας την εσωτερική διαρρύθμιση ενός κανονικού σπιτιού και με χαμηλό φωτισμό σε καλωσορίζει για να απολαύσεις ένα χαλαρό ποτό ή να γευτείς ένα νόστιμο γλυκάκι. Οι τοίχοι είναι βαμμένοι σε έντονα χρώματα και κάποιοι φιλοξενούν παράξενα γεωμετρικά και όχι μόνο σχήματα. Το συγκεκριμένο μαγαζί ενδείκνυται για όλους αυτούς που θέλουν στην κυριολεξία να χυθούν πάνω σε ευρύχωρους καναπέδες ή σε μεγάλες μαξιλάρες στο πάτωμα. Θα βρεις διασκορπισμένα βιβλία, πίνακες και άλλα πολλά αντικείμενα που συναντάς σε ένα οποιοδηποτε σπίτι. Για να παραγγείλεις πρέπει να επισκεφθείς την κουζίνα και να πάρεις ο ίδιος τα προϊόντα που σου αρέσουν, τα οποία είναι σπιτικά και φιαγμένα με φρέσκα υλικά. Είναι ανοικτό καθημερινά από τις δέκα το πρωί μέχρι τις δύο το ξημέρωμα. Οι τιμές είναι κάτι παραπάνω από φιλικές αφού με 2 ή 3 ευρώ μπορείς να απολαύσεις κάποιο ρόφημα και με αλκοόλ.

the apartment bar Σόφια

#7 Βόλτα στο Εθνικό Θέατρο του Ivan Vazov

Ιδρύθηκε το 1904 και είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Σόφιας. Έχει μία μεγάλη κεντρική σκηνή που φιλοξενεί 750 θέσεις, μία μικρότερη με 120 θέσεις και άλλη μία με 70. Ακόμη και αν δεν καταφέρεις να μπεις στο εσωτερικό του μία βόλτα για να το δεις από κοντά θα σε αποζημιώσει.

Εθνικό Θέατρο του Ivan Vazov Σόφια

#8 Breakfast or Brunch

Ό,τι και να επιλέξεις ένα είναι το μαγαζί που θα ανταποκριθεί και στις πιο απαιτητικές ανάγκες σου. Είσαι τύπος που τρελαίνεται για αλμυρές λιχουδιές ή για λαχταριστές γλυκές ατασθαλίες; Όποια απάντηση και να δώσεις στο Rainbow Factory 2 ζήσαμε μία άκρως χορταστική εμπειρία. Παραγγείλαμε μία μπρουσκέτα σολομού και άλλη μία με αυγά και λουκάνικα, δύο φυσικούς χυμούς πορτοκάλι και μοιραστήκαμε ένα σπιτικό γλυκό με βατόμουρα. Για όλα αυτά δώσαμε και οι δύο μαζί 15 ευρώ.

rainbow factory 2 brunch Σόφια

#9 Για καφέ στο Memento

Το καφέ Memento βρίσκεται στην οδό Vitosha, την πιο κεντρική οδό της πόλης. Το ευγενικό προσωπικό του μας καλοδέχθηκε και γρήγορα μας σέρβιρε την πιο νόστιμη σοκολάτα του κόσμου! Ε εντάξει υπερβάλουμε λίγο. Παρόλα αυτά η γνήσια γεύση της και η πηκτή υφή της ήταν σοκόλαση. Το μαγαζί έχει βραβευθεί ως το καλύτερο καφέ της Σόφιας το 2016 και το 2017.

Καφέ memento Σόφια

#10 Φαγητό στην παραδοσιακή ταβέρνα της Σόφιας

Μιλάμε φυσικά για το Hadjidraganov’s Houses. Ένα κελάρι καλά διατηρημένο που προσφέρει απίθανα βουλγάρικα πιάτα. Έχει παραδοσιακή διακόσμηση και έναν φούρνο που καίει συνεχώς. Οι μερίδες είναι τεράστιες και οι τιμές φυσιολογικές. Επιλέξαμε το ζουμερό κοτόπουλο και μία πανδαισία λαχανικών για σαλάτα. Πληρώσαμε περίπου 20 ευρώ και οι δύο μαζί.

Σόφια φαγητό

Αν έχεις όρεξη για λίγη εξερεύνηση ακόμη μπορείς να επισκεφθείς το Regional History Museum και τη ρωσική εκκλησία Sveti Nikolay Mirlikiiski. Διάβασε επίσης, για την εμπειρία μας από μία άλλη Βαλκανική πόλη, τη Ρουμανία εδώ.

 

Share:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Looking for Something?