fbpx

Γκντανσκ, η παραμυθένια πόλη της Πολωνίας

Η απόφασή μας να επισκεφθούμε το Γκντανσκ της Πολωνίας πάρθηκε μέσα σε ένα απόγευμα. Κλείσαμε γρήγορα τα αεροπορικά μας εισιτήρια και αρχίσαμε την αναζήτηση για το ιδανικό κατάλυμα. Το Γκντανσκ ήταν ο νούμερο ένα προορισμός για το 2018 σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις του TripAdvisor. «Είχαμε ήδη ενθουσιαστεί»!

Ελληνικά νησιά vs Γκντανσκ Πολωνίας

Η αλήθεια είναι ότι το να αφήσουμε την ηλιόλουστη Ελλάδα καταμεσής του καλοκαιριού ενδεχομένως σε κάποιον να φαντάζει όχι και τόσο σοφή απόφαση. Παρόλα αυτά εμείς αλλάξαμε τα σχέδια μας για βουτιές σε ένα από τα νησιά του βορείου Αιγαίου! Όπως θα καταλάβεις και εσύ η στροφή 360 μοιρών άξιζε και με το παραπάνω. Ζήσαμε πραγματικά μία μοναδική εμπειρία στο «διαμάντι» της Βαλτικής όπως αποκαλούν το Γκντανσκ της Πολωνίας.

Μετά από τρεις περίπου ώρες πτήσης (απευθείας πτήση από Αθήνα) μας υποδέχτηκε το αεροδρόμιο του Γκντανσκ. Παραλάβαμε τις αποσκευές μας και καλέσαμε το Uber που θα μας μετέφερε στο διαμέρισμά μας.

Approved tips:

#1 Η μετακίνηση με Uber συμφέρει πολύ στην Πολωνία μιας και το κόμιστρο είναι χαμηλό ακόμη και για διαδρομές εκτός πόλης. Εμείς πληρώσαμε μόλις 8 ευρώ από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο του Γκντανσκ, το οποίο είναι περίπου 15 λεπτά απόσταση.

#2 Το Γκντανσκ παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και όπως θα δεις χτίζονται τεράστια συγκροτήματα σύγχρονών διαμερισμάτων σε όλη την πόλη. Σε ένα από αυτά μείναμε και εμείς και πληρώσαμε μόλις 196 ευρώ για τέσσερις μέρες. Καθόλου άσχημα, έτσι;! Σου τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα καθώς είναι πλήρως εξοπλισμένα με κουζίνα, ηλεκτρικές συσκευές και με μοντέρνα διακόσμηση.

Πρώτη βόλτα στο Γκντανσκ

Αφού τακτοποιήσαμε τα πράγματά μας βγήκαμε να εξερευνήσουμε τους δρόμους του Γκντανσκ και να πάρουμε μία μικρή γεύση της πόλης. Η ώρα ήταν ήδη οκτώ το βράδυ και η μέρα σιγά σιγά έφτανε στο τέλος της. Εκεί λίγο πριν βρεθούμε στην καρδιά της παλιάς πόλης σε κάτι στενά ανακαλύψαμε δύο χαρακτηριστικά μαγαζιά της περιοχής και αρκετούς από τους ντόπιους να απολαμβάνουν την μπύρα τους καθισμένοι ακόμη και στα πεζοδρόμια. Αν και ήταν Παρασκευή βράδυ θα λέγαμε ότι ο παλμός της πόλης ήταν νωχελικός. Για την ακρίβεια ψάχναμε να βρούμε που ήταν κρυμμένη η ζωή του Γκντανσκ.

Γκντανσκ πόλη

Γκντανσκ Δρόμοι

Παλιά πόλη του Γκντανσκ της Πολωνίας

Λίγο πιο κάτω περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια συναντήσαμε την οδό Ντλούγκα, η οποία ήταν γεμάτη με κόσμο που απολάμβανε τη βόλτα του κρατώντας ένα παγωτό στο χέρι. Ένας δρόμος κυριολεκτικά βγαλμένος από παραμύθι περιτριγυρισμένος από πολύχρωμα, κολλημένα μεταξύ τους σπίτια και λουλούδια που αγκάλιαζαν ζεστά τα παρτέρια που τα φιλοξενούσαν. Πλανόδιοι μουσικοί, ζωγράφοι και κάθε λογής καλλιτέχνες πλαισίωναν αρμονικά το σκηνικό.

Γκντανσκ βόλτα

Λίγα λόγια για το Γκντανσκ

Το Γκντανσκ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας και φιλοξενεί το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας. Διασχίζεται από τον ποταμό Μοτλάβα, ο οποίος της χαρίζει εξαιρετική ομορφιά και γοητεία ενώ βρέχεται από τη Βαλτική θάλασσα. Το Γκντανσκ μεταξύ των άλλων έχει πλούσια βλάστηση, δάση και μεγάλες πράσινες εκτάσεις. Θα λέγαμε ότι είναι ένας μικρός παράδεισος στα βόρεια της χώρας. Πρόκειται για έναν φιλόξενο και συνάμα αυθεντικό τόπο βυθισμένο στις διαφορετικότητές του. Άνθρωποι παραδοσιακοί και χαμογελαστοί σε περιμένουμε σε κάθε γωνιά του. Οι λεωφορειακές γραμμές, το τραμ και το τρένο λειτουργούν άψογα δίνοντας πρόσβαση σε όλες τις γύρω περιοχές. Μπορείς να επισκεφθείς τις πόλεις Γκντίνια και Σόποτ, τα τουριστικά θέρετρα της περιοχής μέσα σε μισή ώρα και με χαμηλό κόμιστρο εισιτηρίου.

Γκντανσκ κέντρο πόλης

Η Μητροπολιτική περιοχή Trójmiasto (Τρίπολη)

Το Γκντανσκ, η Γκντίνια και η Σόποτ αποτελούν μία μεγάλη μητροπολιτική περιοχή που ονομάζεται «Trójmiasto» (Τρίπολη). Διάβασε την εμπειρία μας για τις δύο αυτές περιοχές στο άρθρο μας εδώ.

Ενδιαφέρον σημείο του Γκντανσκ

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της πόλη είναι οι αμέτρητοι γερανοί που μπορείς να δεις στον ποταμό Μοτλάβα  και στην γύρω περιοχή. Το σκηνικό σε βοηθά να αντιληφθείς ότι το Γκντανσκ ήταν και είναι το κέντρο της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Πολωνία από την μεσαιωνική εποχή.

Η πόλη του κεχριμπαριού

Μέσα στην παλιά πόλη βρίσκεται και η οδός Μαριάκα, ένας από τους πιο ρομαντικούς και ιστορικούς δρόμους του Γκντανσκ. Εκεί μπορείς να βρεις πολλούς πωλητές κεχριμπαριού και μερικά από τα πιο φημισμένα καφέ της πόλης. Το κεχριμπάρι παράγεται στην γύρω περιοχή και θεωρείται ο χρυσός της Βαλτικής. Παρόλο που δεν είναι ορυκτό κάποιες φορές μπορεί να θεωρηθεί πολύτιμος λίθος. Το κεχριμπάρι έχει ένα καφέ γυαλιστερό χρώμα που στον ήλιο χρυσίζει παίρνοντας όλες τις αποχρώσεις του κίτρινου χρυσού.

Τοπικές αγορές   

Μέσα στην πόλη θα συναντήσεις πάγκους με τοπικά εδέσματα, είδη ένδυσης, αντίκες, είδη δώρων, πίνακες και ό,τι άλλο χωρά η φαντασία σου. Μικροί θησαυροί που περιμένουν να τους ανακαλύψεις. Κάτι σαν το Μοναστηράκι της Αθήνας! Οι ιδιοκτήτες περνούν όλη τη μέρα τους εκεί από νωρίς το πρωί μέχρι τις δέκα περίπου το βράδυ. Κάποιοι μάλιστα κοιμούνται σε αυτοσχέδια κρεβάτια ή ακόμη μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Γκντανσκ αγορες

Γκντανσκ τοπικα προιοντα

Τι άλλο να δω στο Γκντανσκ

Μιας και μείναμε μόνο τέσσερις μέρες δεν είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε πολλά αξιοθέατα. Κρατήσαμε δύο που αποδείχθηκαν εξαιρετικές επιλογές.

Η Εκκλησία της Παναγίας

Ετοιμάσου να ανέβεις 400 σκαλιά για να φτάσεις στο καμπαναριό του ναού. Εκεί που σε περιμένει η μοναδική θέα της πόλης. Ο ναός ήταν υπό συντήρηση παρόλα αυτά μπορούσες να διακρίνεις τα θρησκευτικά αντικείμενα και τους χώρους προσευχής. Εισιτήριο 10 ζλότι το άτομο.

Ευρωπαϊκό Κέντρο για την αλληλεγγύη (European Solidarity Center)

Πρόκειται για ένα διαδραστικό μουσείο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. Ίσως το πρώτο μουσείο που έχουμε συναντήσει με απίστευτη ακουστική ξενάγηση και υλικό. Αντιλαμβάνεσαι πλήρως τη σύγχρονη ιστορία της χώρας και της κοινωνικής κατάστασης που επικρατούσε. Μια αναδρομή που ξεκινά από τις απεργίες των εργατών στα λιμάνια και τα ναυπηγεία μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Αξίζει να το επισκεφθείς. Το εισιτήριο έχει 20 ζλότι το άτομο.

Approved tips:

#3 Παγωτό στην Paulo Gelateria και θα μας θυμηθείς. Κάθε μέρα ετοιμάζουν παγωτά διαφορετικών γεύσεων και ό,τι περισσέψει το μοιράζουν! Υπέροχες γεύσεις με φρεσκότατα υλικά.

#4 Για καφεδάκι, σπιτική λεμονάδα, μπύρα ή κοκτέιλς σου έχουμε τις καλύτερες προτάσεις!

Καφέ στο Jozef Café με θέα τα πολύχρωμα σπίτια της παλιάς πόλης και τους πλακόστρωτους δρόμους και στο Perro Negro Kaffe για γευστικό latte.

Σπιτική λεμονάδα και πράσινο τσάι στο Fukafe (100% plant based) μόνο που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της πόλης και θα χρειαστεί να πάρεις το τρένο.

Μπύρα στο Brovarnia Hotel Gdansk όπου θα δοκιμάσεις τη μπύρα brovarnia, την καλύτερη μπύρα της Πολωνίας!

Φοβερά κοκτέιλς στο Ink Above των Puro Hotels με θέα όλη την πόλη.

Το Γκντανσκ της Πολωνίας μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις και μας αποζημίωσε με το αυθεντικό του τοπίο και το παραδοσιακό του στοιχείο.

Ακολούθησε μας στα social media Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest και Youtube για να δεις πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο.

Share:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Looking for Something?